Projekt-ŻYJ ZDROWO SPIŻARNIA „U BABUNI”
Uczniowie przynoszą przetwory oraz przepisy, które otrzymali od babci, mamy, cioci…, Pogadanka na lekcjach wychowawczych na temat: Przetwory na zimę, Witaminy przez cały rok. Degustacja w klasach.
Prezentacja przepisów na gazetce klasowej. Przygotowanie klasowego zbioru przepisów „Spiżarnia u babuni”. (jednakowy format, przepisy pisane ręcznie, ozdabiane według pomysłu ucznia).
Grupowe wykonanie okładki do „Spiżarni u babuni”.
Klasowy plebiscyt na najlepszy przepis. Prezentacja książek z przepisami na szkolnej wystawie – maj.

 

 

Zdrowe śniadanie
Każda klasa IV-VI przygotowuje w semestrze „Zdrowe śniadanie’ z przyniesionych przez siebie produktów . Degustacja odbędzie się w stołówce szkolnej na dużej przerwie w wyznaczonym dniu miesiąca.

 

 

 

16.11.2015r. klasa IVa przygotowuje śniadanie dla klasy IVb
03.12.2015r. klasa IVb dla klasy IVa
15.01.2016r. klasa Va dla klasy Vb i Vc
26.02.2016r. klasa Vb dla klasy Va i Vc
03.03.2016r. klasa Vc dla klasy Va i Vb
09.04.2016r. klasa Via dla klasy VIb
09.05.2016r. klasa VIb dla klasy Via
W ramach projektu klasy I-III przygotowują raz w semestrze sałatkę owocową lub jarzynową, którą spożywają we własnym gronie.

 

26 luty – Zdrowe śniadanie
W ramach realizacji szkolnego projektu: „Żyj zdrowo”  klasa 5b przygotowała zdrowe śniadanie dla klasy 5a i 5c. Stół był pełen zdrowych potraw. Przygotowaliśmy sałatkę owocową, sałatkę jarzynową, pastę jajeczną, koreczki owocowe, ciasteczka owsiane, owoce: jabłka, gruszki, mandarynki, pomarańcze, banany; warzywa: kalarepa i pomidorki oraz przekąski: orzeszki i rodzynki. Największym powodzeniem cieszył się chlebek upieczony przez mamę Wiktora. Mamy nadzieję, że wszystkim smakowało, bo zdrowe produkty mogą być naprawdę pyszne!

 

 

ZDROWE ŚNIADANIE
W piątek, 4 marca 2016 roku klasa V c przygotowała dla koleżanek i kolegów z klas piątych śniadanie w ramach szkolnego programu Żyj zdrowo
. Na długiej przerwie uczniowie zostali zaproszeni do stołówki szkolnej, gdzie mogli dokonać degustacji przygotowanych potraw. Na stołach znalazły się: domowe wypieki naszych mam – chleby i owsiane ciasteczka, sałatki warzywne, kolorowe koreczki, pasty, owoce oraz woda źródlana i soki owocowe. Smacznie, kolorowo i zdrowo. Dziękujemy rodzicom za ogromne zaangażowanie i pomoc w organizacji naszego śniadania!

 

 

Projekt prozdrowotny: „Żyj zdrowo”. Cele projektu:
Cel główny – kształtowanie zdrowego stylu życia poprzez właściwe zachowania, przyzwyczajenia i nawyki prozdrowotne

 

 

 

 

Cele szczegółowe:
• rozbudzanie zainteresowań własnym zdrowiem,
• nabywanie umiejętności dbania o swoje zdrowie,
• uświadomienie znaczenia dla zdrowia właściwego odżywiania i składu posiłków,
• wskazywanie czynników wpływających pozytywnie i negatywnie na zdrowie
i samopoczucie,
• wyrabianie nawyku potrzeby ruchu i wysiłku fizycznego, jako czynników wpływających korzystnie nie tylko na sprawność fizyczną, ale i intelektualną,
• kształtowanie pozytywnych postaw wobec potrzeb innych ludzi,
• wyrabianie nawyku stosowania określonych zasad bezpieczeństwa.

 

ZADANIA do realizacji:
1. Przeprowadzenie ankiety dotyczącej zdrowego stylu życia wśród uczniów klas IV – VI
2. Konkurs: „zdrowego żywienia”  - w ostatni piątek miesiąca „dzień owocu/warzywa”
3. Cykl lekcji wychowawczych: Zdrowy jadłospis, zdrowa kanapka, wykonanie plakatów klasowych o zdrowym odżywianiu.
4. Konkursy plastyczne: „Zdrowe odżywianie” ,  „Mój dzień”; konkurs na najciekawsze hasła dotyczące zdrowego żywienia.
5. Zbiorowa gimnastyka  na boisku szkolnym.
6. Konkursy sprawnościowe: „ w zdrowy ciele – zdrowy duch” na festynie szkolnym
7. Spotkania z pielęgniarką szkolną – pogadanki dotyczące zdrowego stylu życia, spotkanie z blogerem Adamem Czapskim – pokaz zdrowego gotowania.
8. Nauka piosenki:” Dla zdrowia”

 

 

Każdy ostatni piątek miesiąca będzie dniem OWOCU lub WARZYWA. 12 grudnia 2014r. był dniem MANDARYNKI. Rywalizacja odbywa się pomiędzy klasami.

 

 

 

 

 

16 stycznia 2015r. Dzień JABŁKA

27 luty 2015r. Dzień POMARAŃCZA

27 marca 2015r. Dzień MARCHEWKI

24 kwietnia 2015r. Dzień BANANA

29 maja 2015r. Dzień RZODKIEWKI

2 czerwca 2015r. Dzień TRUSKAWKI

 

 

 

Wyniki konkursu w ramach projektu: Żyj zdrowo:

 

 

 

 

Ia-88 punktów
Ib-58
Ic-89
Id-48
IIa-110
IIb-54
IIc-63
IIIa-34
IIIb-50
IVa-59
IVb-46
IVc-43
Va-49
Vb-67
VIa-37
VIb-47


Zwycięzcą Konkursu "Żyj zdrowo" okazała się klasa IIA. Gratulujemy!

 

 

 

 

 

II miejsce w Konkursie "Żyj zdrowo" zajęła klasa IC. Gratulujemy!

 

 

 

 

 

III miejsce w Konkursie "Żyj zdrowo" zajęła klasa IA. Gratulujemy!